>>>

Get up, stand up

Stand up

In Metropolis M kwam ik dit kunstwerk tegen: Struttura per parlare in piedi, ofwel Structure for talking standing up uit 1965 van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletti. Het is een frame van buizen waar je tegenaan kunt staan om met elkaar te praten. Lekker leunen, zoals aan een bar of een hek langs het voetbalveld. Geen wonder dat een Italiaan zoiets bedenkt, want daar houden ze wel van een potje kletsen.

Receptie
Tussen staand en zittend praten zit nogal wat verschil. Vergelijk een bezoekje aan een receptie maar eens met het wekelijkse werkoverleg. Natuurlijk, er zijn meer verschillen tussen deze situaties, maar staan activeert het gesprek. Staan is namelijk een beetje oncomfortabel, dus iedereen heeft er belang bij dat het gesprek interessant blijft. En zo niet, dan draai je subtiel of minder subtiel weg, ook dat gaat staand een stuk makkelijker dan wanneer je zit.

Dagelijkse stasessie
Rondsurfend op het onderwerp stuitte ik op het fenomeen daily scrum. De term verwijst naar het fascinerende moment tijdens een rugbywedstrijd waarin de spelers letterlijk de koppen bij elkaar steken. Een daily scrum is een dagelijkse stasessie van maximaal vijftien minuten en bedoeld om iedereen snel bij te praten. Er is bij softwareontwikkelteams onderzoek gedaan naar het effect van deze manier van afstemmen. De gerapporteerde resultaten zijn positief: betere kennisuitwisseling, minder miscommunicatie en minder onnodig extra werk. Er is zelfs een heuse softwareontwikkelmethode op gebaseerd. Maar ik krijg er niet helemaal mijn vinger achter hoe onafhankelijk het onderzoek precies is.

Staan scheelt geld
Een variant op de daily scrum is een stand up meeting, de term spreekt voor zichzelf. TNO'er en TU Delft hoogleraar Peter Vink becijferde ooit dat het Nederland veel miljarden zou schelen als we vaker staand overleggen. Gaat sneller, is effectiever. Meubelmaker Gispen ontwikkelde op basis daarvan een heuse zit-sta-vergadertafel, in hoogte verstelbaar, zodat gespreksdeelnemers kunnen kiezen of ze gaan staan of zitten. Ziet er aardig uit, maar ook wel weer gedoe. Geef mij het hekje van Pistoletti maar.

/MB