>>>

Snel schakelen

Schakelen

Bij het begeleiden van gesprekken en bijeenkomsten speelt ons wel eens parten dat deelnemers moeilijk gezamenlijk tot ‘nieuwe dingen’ komen. Dus dat ze niet verder komen dan zaken vertellen die ze al weten, in plaats van dat er ter plekke frisse inzichten en nieuwe ideeën ontstaan. Dat dit niet altijd lukt, wijten we meestal aan een gebrek aan ontvankelijkheid, openheid van geest, onderlinge chemie of andere lastig te grijpen boel (of aan onszelf natuurlijk). Door een uitzending van Noorderlicht Radio begrijp ik nu dat ook fysieke beperkingen een rol kunnen spelen.

Multitasken
Neurowetenschappers denken dat onze hersenen niet tegelijkertijd kunnen leren en herinneren; niet parallel informatie opnemen én putten uit eigen kennis & ervaringen. Bij beide activiteiten zijn namelijk dezelfde hersendelen betrokken. Neuroloog Sander Daselaar van de Universiteit van Amsterdam toonde via een experiment aan dat onze hersenen op dit onderdeel inderdaad niet kunnen multitasken. Jammer.

Schakelkast
Maar er bleken uitzonderingen op de regel te zijn. Mensen die wel tegelijkertijd konden leren en herinneren. Bij hen was een klein gebied in de hersenen actief dat fungeerde als een soort schakelkast. Het switchte heen en weer tussen leren en herinneren. Dat ging zo snel, dat het parallel leek plaats te vinden. Zouden mensen die we in bijeenkomsten als constructief, geestelijk lenig en creatief ervaren, zo’n schakelkastje in hun hoofd hebben?

/MB