>>>

Luisterziek

Luisterziek

Waarom kan het onderhoudend zijn om naar gesprekken te luisteren? Urenlang, zonder dat je zelf meedoet? Dat vraag ik me af omdat ik bezig ben met een inhaalslag van The Ricky Gervais Show. Al een tijdje heb ik een abonnement op Gervais’ podcast en onlangs besloot ik al zijn eerdere materiaal te downloaden. De laatste weken heb ik met tussenpozen geluisterd naar zestien-en-een-half uur geklets tussen Ricky Gervais, Steve Merchant en Karl ‘the shaven monkey with a head like a fucking orange’ Pilkington.

Komische gesprekken
Voor de lezer die niet weet waar dit over gaat: Ricky Gervais en Steve Merchant zijn de makers van de komische BBC hitseries The Office en Extras. Merchant en vooral Gervais zijn ook op andere terreinen actief: films, standup comedy, internet, boeken. Kortom, multimediale mannen van deze tijd. In 2005 of 2006 startten ze een (toen nog gratis) reeks gesproken podcasts, die een kleine rage in de Engels sprekende wereld ontketende. Niet in de laatste plaats dankzij schlemiel Karl Pilkington (oorspronkelijk hun producer), die ze allerlei simplistische en tegelijk filosofisch getinte beschouwingen op het leven proberen te ontfutselen. En hem daar vervolgens flink over uitlachen.

Ouwehoeren
De gesprekken zijn leuk, af en toe hilarisch, maar natuurlijk niet de hele zestien-en-een-half uur lang. Waarom blijf ik luisteren? Geen idee. Op de een of andere manier is het net een avondje slap ouwehoeren met een paar vrienden, zonder dat ik zelf meedoe dan. Hetzelfde heb ik met de podcast One More Thing, waarin drie jongens keuvelen over producten en software van Apple. Gaat ook nergens over, maar zeker onderhoudend en af en toe zelfs leerzaam. Ook interessant in de babbel-categorie: VPRO’s marathoninterview, eveneens als podcast te beluisteren. Meer diepgang, maar uiteindelijk ook alleen maar gepraat.

Meepraten van belang?
Als gespreksleider heb ik nogal eens de neiging om iedereen in een groep evenveel aan het woord te willen laten. Onder meer omdat ik aanneem dat meedoen een gesprek interessanter maakt. Mijn urenlange luistersessies van de Ricky Gervais Show zetten die veronderstelling een beetje op losse schroeven.

/MB