>>>

Dagvoorzitter

 

Raymond

Dagvoorzitter bij congressen: het is gegroeid tot een onmiskenbaar onderdeel van ons werk. Van het Intranetcongres van Entopic in de Jaarbeurs, de opening van de Waterwolftunnel bij Schiphol, tot de manifestatie De Voorsprong van Platform31. Wat typeert ons optreden op dit soort momenten? Een momentje van zelfreflectie.

De zaal in
Als gesprekleiders zijn we vertrouwd met dialoog en debat. Waar sommige mensen onrustig worden van onvoorspelbare momenten van 'interactie', raken wij juist dan op stoom. Hoe meer er uit de zaal komt, hoe beter mensen op het podium tot hun recht komen. Dus zullen we een spreker eerder introduceren met een mini-interview dan met een opsomming van z'n CV, om de drempel voor anderen te verlagen vragen te stellen. En gaan we tussendoor de zaal in om uit te vinden wat er leeft bij deelnemers, zodat de scherpte van de bijeenkomst ook bij hen vandaan komt. De bijeenkomst wordt zo een moment van iedereen die er bij is.

Marcel

Muziek
Wat ons betreft lijkt de rol van dagvoorzitter op die van muziek bij een goede film. Die zorgt voor een passende toon, maakt het spannend en activeert, legt verbindingen tussen verschillende fragmenten. Tegelijkertijd moet de muziek zelf niet het onderwerp van aandacht worden en op de voorgrond treden. Het zoeken van die balans vergt ervaring, maar het gaat nooit vanzelf; goede voorbereiding, samen met de organisatoren, is essentieel. Plus ontspanning en alertheid op de dag zelf. Als alles samenvalt, schitteren de mensen op het podium en zitten de deelnemers op het puntje van hun stoel. En dan zijn wij blij.

Marcel